Driv trafik med en löjligt lång lista

– Hamna överst i Google med flest och bäst tips

Internet svämmar över av listor med “smarta tips”.

Inte konstigt. Välformulerade tipslistor fångar mycket trafik.

Eftersom de fyller ett konkret behov vi har av att hitta enkel och komprimerad information om hur vi löser ett problem eller hanterar en situation.

Visar din kunskap

En lista är ett bra verktyg för dig att visa din kunskap, bygga förtroende hos målgruppen och driva trafik till din webb. Väl där har folk möjlighet att upptäcka hur just ditt företag kan hjälpa dem lösa sitt problem.

Fångar trafik i rätt kontext

En lista fångar trafik i rätt kontext och gör potentiella kunder medvetna om vilka lösningar som finns. Därmed är den ett utmärkt exempel på strategisk content marketing.

En kort lista räcker inte

Men idag räcker det inte att publicera en lista med “5 tips som hjälper dig spara el”. Den typen av listor finns det redan tusentals på nätet, och att publicera en till ger ingen synlighet i sökresultaten.

Listan behöver vara löjligt lång

Vill du hamna högt i Google ska du göra en löjligt lång lista med tips.

Begreppet, löjligt lång lista, eller “Rediculously long list”, myntades av sökoptimeringsexperten Brian Dean. Han använder långa listor med tips på allt från verktyg till strategier för att hamna högre i sökresultaten på Google, och tipsar gärna andra om att göra detsamma.

Tricket är att göra en mycket längre lista än alla andra.

Längre lista har mer information

Eftersom Google gillar att förmedla sökresultat som har så mycket kvalitetsinformation som möjligt i lättläst form, så är chansen stor att en lång lista hamnar högt i sökresultaten.

Ger fler länkar

Eftersom en lång lista med tips också är en bra resurs att tipsa andra om, så finns det också goda chanser att folk kommer länka till din lista från sin egen webb - och länkar från andra webbar bekräftar för Google att din lista är intressant, vilket ökar din sökoptimering ännu mer.

Ett exempel

Ett exempel på en löjligt lång lista är Spara el och energi - 76 tips som sänker din elförbrukning, som Elcenter nyligen publicerade. Tajmingen är förstås perfekt, med tanke på att elpriserna stiger som en raket, och alla pratar om en nära förestående energikris. Eftersom den publicerades helt nyligen så har den inte hunnit klättra så högt i sökresultaten ännu.

Men med lite tid är chansen god att den här listan kommer klättra ganska högt i ett ämne som är extremt konkurrensutsatt.

Vad tycker du?

Vad tycker du om listor?

Har du nått exempel på en bra lista som är löjligt lång?

Skriv gärna en kommentar.



Om författaren

Robert Rundberget har arbetat som journalist, copywriter och kommunikatör sedan 2001.

Kroniskt nyfiken på allt inom digital kommunikation drivs han av att göra brutalt hjälpsam marknadsföring online. Sedan 2018 driver han Kontento AB i Karlstad, med fokus på content marketing eller innehållsmarknadsföring.

Robert Rundberget

Chronically curious storyteller and content marketer from Sweden

https://www.kontento.se
Föregående
Föregående

Innovationssprint kläckte nytt franschisekoncept som gör att fler kan uppleva den Värmländska naturen

Nästa
Nästa

Väck positiva känslor med din marknadsföring