Vill du synas online? Var hjälpsam som en vän!

De flesta föredrar att göra affärer med folk de känner och gillar. Om två leverantörer erbjuder samma tjänst så köper vi helst av en vän.

För relationer är viktiga – i verkliga livet och online.

Relationer är så viktiga för oss att din vän inte ens behöver vara närvarande för att du ska öka dina chanser till att göra affär. Det räcker att hon öppnar dörren åt dig och rekommenderar dig.

>> Varför film är bästa mediet för att bygga relationer

Vänner hjälper varandra

Se på BNI, exempelvis. Ett globalt affärsnätverk där medlemmarna träffas varje vecka för att lära känna varandra. Sedan förmedlar de affärskontakter och gå i god för varandra. Jag vet att det förmedlas mycket affärer mellan medlemmarna i BNI, för jag har själv varit med.

Försäljning handlar om att skapa goda relationer

Och en duktig säljare jag känner går så långt som att säga att hela hans jobb går ut på att skapa goda relationer. Att hans framgång som säljare vilar helt på hans förmåga att bygga en förtroendefull relation med kunden. Genom den relationen kan han förstå vilka behov och problem han kan hjälpa till att lösa.

Kontentan: Ju mer du känner en person desto mer kan du hjälpa den, och ju bättre affärer kommer du att göra. Eller som en annan klok vän uttryckte det - gör du gott så kommer du gå runt.

"Gör du gott så kommer du gå runt".

Marika Martin, Compare

Att vara en vän ökar din sökmotoroptimering

Vill du synas online gäller ungefär samma saker som i försäljningsarbete. Att vara en vän hjälper dig att få affären, men också att öka din synlighet i Googles sökresultat.

Och här är förklaringen:

Folk använder Google för att söka svar på frågor.

Om du har innehåll på din webbsida som svarar utförligt på de frågorna så ökar möjligheten att det är din sida som hamnar överst i sökträffarna och att folk ska hitta dig.

Så på sätt och vis är internet en tävling i vilken som har det bästa svaret på varje fråga.

Och när folk hittar dig har du en chans att få hjälpa dem att lösa ett problem, eller ge värdefull information.

Du gör personen som letar svar en tjänst, och på samma gång kan du exponera din kunskap och dina tjänster eller produkter.

Vänner gör gentjänster

En annan fördel med att hjälpa människor är att det skapar en vilja hos mottagaren att ge tillbaks. "Reciprocation", kallar forskaren och författaren Robert Cialdini det i sin bok "Influence".

Cialdini har forskat länge om vilka strategier vi kan använda för att utöva inflytande över andra människor och reciprocation är en av de starkaste.

Marknadsföring handlar om att förstå människor

Ytterst handlar marknadsföring online om att förstå människor. För ju mer du förstår dina kunders deras behov desto mer kan du hjälpa dem. Och ju mer koll får du på vilka frågor du ska besvara.

Om du förstår dina kunders drivkrafter och inser vilka utmaningar och problem de brottas med, vet vad som får dem att skratta och gråta och vilka intressen de odlar så kan du ge dem information de verkligen har nytta av.

Något som inspirerar, underhåller, engagerar, hjälper till och berör. Det är precis det som content marketing handlar om. Att vara en vän. En polare som tar sig tid att lyssna på dina åsikter och synpunkter, och som hjälper dig vidare.

Nöj dig inte med den korta versionen

Många ber mig skriva kort, eftersom "ingen vill läsa långa texter i alla fall". Men jag anser att man ska skriva precis så mycket som behövs för att läsaren ska kunna förstå - varken mer eller mindre.

Ibland betyder det att du behöver berätta en bakgrund och ge en ordentlig kontext. Och ska du lägga ut 100 tusen så vill du säkert göra ganska grundlig research.

Bra marknadsföring ger dig inte den korta versionen bara för att det är den enklaste, och sedan ber dig köpa sin cykel.

Nej, bra marknadsföring berättar varför cykeln är byggd på just det sättet, hur du kan använda den och var de roligaste ställena att cykla på är. Det berättar spännande historier. Bjussar på en blunder och visar sin sårbarhet.

På så sätt skapar bra marknadsföring också en relation med kunden.

Och relationer pissar man inte på.

Relationer vårdar man.

Inlägg du kanske också gillar:

Hur du löser problem med bättre design
Compare bygger relationer med film

Robert Rundberget

Chronically curious storyteller and content marketer from Sweden

https://www.kontento.se
Föregående
Föregående

Bra onlinemarknadsföring är som Bonniers uppslagsverk

Nästa
Nästa

Compare bygger relationer med film och video