Digitalt demenstest väcker hopp om snabbare diagnos och rätt behandling av kognitiva sjukdomar

Nästan alla har nån i sin närhet som fått en demenssjukdom. Eller fått, förresten, det låter som en gåva. Men demens är en förbannelse som varje år raserar tillvaron för 25.000 svenskar och deras anhöriga.

Många får ingen diagnos

Många som drabbas av demens skäms och drar sig i det längsta från att göra ett test. Det är en av anledningarna till att 40% av alla med demens inte ens får en diagnos. Och utan diagnos kan man inte få rätt behandling.

Ett annat problem är att folk som bor i olika delar av landet har varierande förutsättningar för att få en diagnos. I vissa orter är väntetider längre än i andra.

Digitalt test för att diagnosticera kognitiva sjukdomar

Det vill Geras Solutions råda bot på med hjälp av ett digitalt test som de utvecklat för att diagnosticera demens och kognitiva sjukdomar.

Testet bygger på att personer med misstänkt demens och andra kognitiva sjukdomar svarar på frågor och gör kognitiva tester på surfplatta. Testet kan göras i egen takt i hemmet och resultatet utvärderas av läkare.

Kliniska studier visar att det digitala testet är mer pricksäkert på att ställa rätt diagnos än traditionellt papper-och-penna-test.

Enklare testa oavsett var du bor

Ett digital test kan göra det enklare att testa personer oavsett var de bor, och förhoppningsvis kan det göra att fler får en tidig diagnos och rätt behandling.

Men hur funkar det i verkligheten?

Digital Well Arena har tillsammans med Region Värmland och Torsby kommun testat Geras Solutions verktyg i verklig miljö och riktiga människor.

Fick svårt att minnas

En av alla som drabbats av demens är Grels Naeslund och hans fru Marianne Naeslund i Torsby.

Marianne märkte för något år sedan att Grels fick svårt att komma ihåg vad han skulle hämta i kylskåpet och att han inte hittade i garderoben.

– Grels har alltid varit välmöblerad i huvudet, men han blev väldigt stresskänslig. Om jag bad honom hämta tre saker i frysen så kom han alltid tillbaks med bara en sak. De andra två glömde han, berättar Marianne.

Förenklar livet med rutiner

Sedan Grels blev sjuk har makarna infört en rad rutiner för att förenkla livet, och Grels blir trött av minsta ansträngning. För att hålla igång hjärnan går han på fysiska träningspass flera gånger i veckan och går på promenader med pudeln Tarras.

Det är en kämpig tillvaro för Marianne, som får sköta det mesta i hushållet.

– Jag lever hellre med Alzheimers än alternativet. Du är fortfarande mannen i mitt liv, och det finns mycket som fungerar bra, men jag skulle önska att jag hade lite bättre ork, säger Marianne kärleksfullt till Grels.

Grels är en av de första som fått testa Geras Solutions digitala verktyg.

Film om Grels och Mariannes historia

Kontento fick uppdraget att producera en film som berättar Grels och Mariannes historia och visar hur Geras Solutions verktyg kan hjälpa folk med kognitiva sjukdomar att få en snabb och korrekt diagnos.

Ett stort tack till Grels och Marianne som släppte in oss i deras hem och berättade öppenhjärtigt om hur det är att leva med demens.

Se fler videocase här >>>


Robert Rundberget specialiserar sig på content marketing

Om författaren

Robert Rundberget har arbetat som journalist, copywriter och kommunikatör sedan 2001.

Kroniskt nyfiken på allt inom digital kommunikation drivs han av att göra brutalt hjälpsam marknadsföring online. Sedan 2018 driver han Kontento AB i Karlstad, med fokus på content marketing eller innehållsmarknadsföring.

Robert Rundberget

Chronically curious storyteller and content marketer from Sweden

https://www.kontento.se
Föregående
Föregående

Så vinner du över konkurrenterna i Zero Moment of Truth

Nästa
Nästa

Så överlistar du hjärnans spam-filter