Vad företag kan lära sig av helt vanliga träd

Om inte träd var så bra på att samarbeta skulle de kanske inte finnas. Men tack vare att träd skickar näringsämnen till varandra genom rotsystemen kan de hjälpa varandra överleva.

Vintertid är barrträden bättre på att överleva än lövträden. Då skickar de näring till lövträden. På sommaren är det tvärtom. Samarbete har varit en bra överlevnadsstrategi för träden.

Kolla in Susanne Simards fascinerande TED-talk här, där hon berättar hur hon gjort den här forskningen och vad den visar >>

Samarbete är en process som uppstår när en grupp individer agerar tillsammans för att uppnå gemensamma fördelar

Wikipedia

Samarbete är en förutsättning för evolution

Genom hela evolutionen har samarbete varit den kanske mest framgångsrika överlevnadsstrategin. Först bildades encelliga organismer. De började samarbeta med varandra för att öka sina chanser till överlevnad, och bildade flercelliga organismer. De flercelliga organismerna samarbetade med varandra och bildade multicellulära organismer. Och sedan börjar vi få något som kan kallas djur med högre funktioner.

Samarbete, visar det sig, har varit en förutsättning för evolution – utan samarbete ingen evolution.

Coopertiva företag lever längre

Även inom näringslivet finns det bevis för att samarbete är en framgångsrik överlevnadsstrategi. Forskaren Claudia Sanches Bajo har genom fem års studier kommit fram till att cooperativa företag generellt sett varit framgångsrikare än andra företagsformer på att producera rikedom för fler människor. De har också en högre överlevnadsgrad.

Av alla nystartade företag som undersöktes var överlevnadsgraden hos kooperativen 75% efter tre år. För andra företagsformer var överlevnadsgraden endast 48%.

Samarbete är med andra ord en evolutionär fördel, även i näringslivet.

Definitionen av samarbete

Och förklaringen finner vi faktiskt i själva definitionen av samarbete: "En process som uppstår när en grupp individer agerar tillsammans för att uppnå gemensamma fördelar".

Man ger och tar. Är osjälvisk för att det gagnar jaget.

Man ger och tar. Är osjälvisk för att det gagnar jaget. Hjälper till och får hjälp.

Vill du nå riktigt stor framgång? Då bör du kunna öka dina chanser avsevärt genom att skapa så många samarbeten som möjligt.

Lycka till i alla dina framtida samarbeten!

Skriv gärna en kommentar om hur du gör för att hitta och skapa bra samarbeten!

Ha en fin dag!

Robert Rundberget

Chronically curious storyteller and content marketer from Sweden

https://www.kontento.se
Föregående
Föregående

Tänk om din marknadsföring var en lösning istället för ett problem

Nästa
Nästa

Därför är en blogg nyckeln till framgång online